Çin’in kuzeydoğusundaki Harbin kenti polisi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nı (NSA) Şubat ayında düzenlenen Asya Kış Oyunları sırasında Çin’in temel sektörlerine yönelik üst düzey siber saldırılar düzenlemekle suçladı.
Devlet ajansı Xinhua’nın Salı günü yayımladığı habere göre saldırılar enerji, ulaşım, haberleşme ve savunma araştırma kurumlarını hedef aldı.
Yapılan açıklamada, saldırıların Çin’in kritik bilgi altyapısını bozmak, sosyal düzeni sarsmak ve gizli bilgileri ele geçirmek amacıyla düzenlendiği belirtildi.
Xinhua, NSA’nın Harbin’deki bazı sistemlere önceden yerleştirilen arka kapıları aktive ettiğini ve bu sayede saldırılar düzenlediğini ileri sürdü.
Saldırıların Asya Kış Oyunları’na katılan sporcuların kişisel bilgilerini ele geçirmeyi amaçladığı öne sürüldü.
‘NSA AJANLARININ’ İSİMLERİNİ AÇIKLADI
Xinhua, NSA ajanları olarak tanımladığı üç kişinin adını yayımladı: Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling ve Stephen W. Johnson.
Bu kişilerin yalnızca kış oyunlarını değil, Huawei dahil bazı Çinli şirketleri de defalarca hedef aldığı da belirtildi. Çinli yetkililer bu kişileri arananlar listesine eklediklerini açıkladı.
Harbin polis birimi ayrıca California Üniversitesi ve Virginia Tech’in de saldırılarla bağlantılı olduğunu savundu ancak nasıl bir rol oynadıklarına dair ayrıntı vermedi.
NSA’nın saldırılar sırasında Avrupa ve Asya’da çok sayıda sunucuyu kiraladığı, farklı ülkelerden IP adresleri satın aldığı ve izlerini gizlemek amacıyla bu sunucuları “anonim” şekilde kullandığı iddia edildi.
Xinhua, saldırıların en yoğun olduğu dönemin 3 Şubat’taki buz hokeyi maçının başladığı gün olduğunu yazdı. Oyunlara ilişkin kayıt sisteminin de hedef alındığı ve yetkili kişilere dair kimlik ve adres bilgilerin ele geçirildiği belirtildi.
SİBER SAVAŞ KAMUOYUNA YANSIDI
Washington yönetimi ise yıllardır Çinli devlet destekli hackerları kendi altyapılarına saldırmakla suçluyor. Geçtiğimiz ay, ABD Adalet Bakanlığı çok sayıda Çinli hacker hakkında iddianame hazırladığını duyurmuştu.
Söz konusu kişiler, ABD Savunma İstihbarat Ajansı, Ticaret Bakanlığı ve Tayvan, Güney Kore, Hindistan ve Endonezya’nın dışişleri bakanlıklarını hedef almakla suçlanıyor.
Pekin yönetimi ise yurt dışında herhangi bir casusluk faaliyetine karıştığını reddediyor.